Study on the Procesing Techniques of Vegetable Oil from Canola Seeds

Date Received: 06-06-2025

Date Published: 13-06-2025

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Thuat, B., Chien, V., Hoang, L., & Tuyet, N. (2025). Study on the Procesing Techniques of Vegetable Oil from Canola Seeds. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 10(2). https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2012.10.2.

Study on the Procesing Techniques of Vegetable Oil from Canola Seeds

Nguyen Thi Hoang Lan (*) , Bui Quang Thuat , Vu Duc Chien , Le Binh Hoang , Nguyen Thi Anh Tuyet

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • Keywords

    Canola, canola oil, techniques, pressing yield

    Abstract


    The study was carried out on the canola (Brassica napus L.) cv. TP3 Hpro, in order to select the processing method most suitable to the technological facilities available in Vietnam and to optimize the processing techniques. The canola seeds of TP3 Hpro (with 41.99% oil content) introduced from Australia were sown in 2010-2011 winter-spring season in Ha Giang province. Expeller pressing, where raw materials are squeezed under high pressure in a single step, is the most suitable method that could be easily implemented in Vietnam to extract oil from the canola seeds. The main processing factors were examined in order to enhance the oil extraction yield and oil quality. The optimised processing conditions are listed as follows. The seeds were crushed to coarse powder with particle size of 1 mm. The powder was then steamed at 100°C for 50 min, followed by a drying step at 90°C for 12 min. After that, the powder was placed in the pressing equipment and was acclimatised at 55°C before being pressed. The pressing capacity was 9 kg of powder per hour. The canola oil obtained was classified as salad oil with high nutritional values since it does not contain erucic acid, yet has relatively high levels (19.2%) of essential unsaturated fatty acids, such as omega-3 and omega-6.

    References

    Bộ Công Thương (2009). Báo cáo tổng hợp dự án “ Quy hoạch phát triển ngành dầu thực vật Việt Nam đến năm 2020, tầm nhìn đến năm 2025”.

    Vũ Thị Đào, Đào Thị Nguyên (1999). Nghiên cứu công nghệ chế biến hạt cải dầu. Báo cáo tổng kết đề tài cấp Bộ.

    Nguyễn Thị Liên Hoa, Đỗ Nguyên Hải, Nguyễn Hải Ninh, Thân Thế Hùng, Đào Thị Ngọc Lan (2009). Nghiên cứu tuyển chọn giống và một số biện pháp canh tác thích hợp cây cải dầu ở vùng cao Việt Nam. Tạp chí Khoa học và phát triển, Tập 7, số 5, tr. 595-603.

    Nguyễn Thị Liên Hoa, Nguyễn Viết Thông, Nguyễn Đăng Chinh, Lê Văn Sang, Đinh Viết Toản và Lê Giang Linh (2009). Nghiên cứu tuyển chọn giống và một số biện pháp canh tác cây cải dầu phục vụ mục tiêu phát triển vùng nguyên liệu cho nghành dầu thực vật. Báo cáo nghiệm thu tại hội đồng khoa học Bộ Công Thương, 46 tr.

    Delplanque B., N. Combe and J. Fenart (2004). Face aux besoins et à la réalité des consommations, quelles sont les spécificités des différentes sources d’acides gras oméga 3 disponibles. Oléagineux, Corps Gras, Lipides. Volume 11, Numéro 2, p 103-108.

    FAO Start (2009). Ikisan, Crop information, Soils and Climate World Vegetable Oil Consumption. (2008).

    Hans S. , D. Francesca, F. Marco and M. Giorgio (2008). Canola oil decreases cholesterol and improves endothelial function in patients with peripheral arterial occlusive disease. Artery Research. Volume 2, Issue 2, Pages 67-73.

    Hooper L., R. Thompson., R. Harrison et al (2006). Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease and cancer: systemstic review. British Medical Journal; 332:752-760.

    Nahla H. B., A. Karine and H. Zuheir (1999). Effects of dietary canola, olive, and linolenic acid enriched olive oils on plasma lipids, lipid peroxidation and lipoprotein lipase activity in rats Nutrition Research, Volume 19, Issue 4, p 601-612.