CIRCULAR ECONOMY IN AGRICULTURE: A CASE STUDY IN NAM DINH PROVINCE

Date Received: 13-05-2025

Date Accepted: 09-09-2025

Date Published: 30-09-2025

Views

36

Downloads

28

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Phuong, N. T., Phuong, M., Hien, N. T. M., Thuy, B. V., & Huyen, D. T. T. (2025). CIRCULAR ECONOMY IN AGRICULTURE: A CASE STUDY IN NAM DINH PROVINCE. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 23(9), 1234–1244. https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2025.23.9.10

CIRCULAR ECONOMY IN AGRICULTURE: A CASE STUDY IN NAM DINH PROVINCE

Nguyen Thi Phuong 1 , Mai Lan Phuong (*) , Nguyen Thi Minh Hien 2 , Bach Van Thuy 1 , Do Thi Thanh Huyen 1

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • 1 Khoa Kinh tế và Quản lý
  • 2 Học viện Nông nghiệp
  • Keywords

    Agriculture, production, circular agriculture

    Abstract


    In the face of challenges posed by climate change, resource depletion, and environmental pollution, Nam Dinh province has been actively restructuring its agricultural sector toward modernization and sustainability. In this context, circular agriculture is regarded as a crucial strategy to advance green and sustainable development. This study aims to evaluate the current status of circular agriculture implementation in the province using qualitative and quantitative data gathered through various research methods. The findings indicate that a wide range of circular agricultural practices have been adopted, particularly those focusing on the processing and reuse of agricultural by-products to regenerate resources, extend their life cycles, and reduce environmental emissions. These models have demonstrated significant economic, social, and environmental benefits. However, the proportion of agricultural by-products that are recovered and recycled remains relatively low. Moreover, the adoption of scientific and technological solutions for recycling is still limited, with most practices relying heavily on traditional experience. The main barriers identified are limited policies, awareness, capital, technology and product consumption markets. Therefore, some key solutions have been proposed to promote the application of circular agriculture in the area in the coming time.

    Author Biographies

    Nguyen Thi Phuong, Khoa Kinh tế và Quản lý

    Thạc sĩ; Giảng viên chính bộ môn Quản lý Phát triển, Khoa Kinh tế và Quản lý

    Nguyen Thi Minh Hien, Học viện Nông nghiệp

    PGS. GVCC Nguyễn Thị Minh Hiền, là trưởng khoa Kinh tế và Quản lý

    Bach Van Thuy, Khoa Kinh tế và Quản lý

    Thạc sĩ, GVC bộ môn Quản lý phát triển

    Do Thi Thanh Huyen, Khoa Kinh tế và Quản lý

    Tiến sĩ, GVC  bộ môn Quản lý Phát triển

    References

    Cục Thống kê tỉnh Nam Định (2023). Niên giám thống kê năm 2023. Truy cập từ https://www.namdinh.gso.gov.vn/uploads/An-pham/nien_giam_2023 ngày 30/8/2024

    Chính Phủ (2022). Quyết định phê duyệt chiến lược phát triển nông nghiệp và nông thôn bền vững giai đoạn 2021-2020, tầm nhìn đến năm 2050. Truy cập từ https://tulieuvankien.dangcongsan.vn/Uploads/ 2022/2/7/9/QD-150.pdf, ngày 30/8/2024.

    Đỗ Hương (2021). Phụ phẩm nông nghiệp: Nguồn tài nguyên đang bị lãng phí. Truy cập từ https://baochinhphu.vn/phu-pham-nong-nghiep-nguon-tai-nguyen-dang-bi-lang-phi-102300165.htm, ngày 06/05/2025.

    Ellen MacArthur Foundation (2016). Cities and circular economy for food. Retrieved from https://www. ellenmacarthurfoundation.org/publications/cities-andcircular-economy-for-food on Aug 30, 2024.

    FAO (2022). Thống kê sử dụng phân bón ở Việt Nam. Truy cập từ https://www.theglobaleconomy.com/ Vietnam/fertilizer_use/?utm_source. ngày 11/07/2025

    Jurgilevich A., Birge T., Kentala-Lehtonen J., Korhonen-Kurki K., Pietikäinen J., Saikku L. & Schösler H. (2016). Transition towards circular economy in the food system. Sustainability. 8(1): 69.

    Le T.H., Tran Q.B., Trq V.T., Nguyen T.P.T., Le T.N., Schnitzer H., Braunegg G., Le S., Hoang C.T., Nguyen X.C., Nguyen V.H., Peng W., Kim S.Y., Lam S.S. & Le Q.V. (2020). Integrated farming system producing zero emissions and sustainable livelihood for small-scale cattle farms: Case study in the Mekong Delta, Vietnam. Environmental Pollution 265(Pt B):114853. doi:10.1016/ j.envpol.2020.114853

    Nguyễn Thị Giang (2025). Đẩy mạnh phát triển kinh tế tuần hoàn ở Việt Nam hiện nay. Tạp chí Kinh tế và Dự báo. Truy cập từ https://kinhtevadubao.vn/day-manh-phat-trien-kinh-te-tuan-hoan-o-viet-nam-hien-nay-30757.html. ngày 12/07/2025.

    Nguyễn Thị Minh Hiền & Mai Lan Phương (2023). Các rào cản và định hướng cho phát triển nông nghiệp tuần hoàn ở Việt Nam. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 318(2).

    PACE (2021). Circular Economy Action Agenda for Food. Retrieved from https://pacecircular.org/ sites/default/files/2021-02/circular-economy-action-agenda-food_0.pdf on Aug 30, 2024.

    Poore J. & Nemecek T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science. 360(6392): 987-992.

    Pearce D.W. & Turner R.K. (1990). Economics of natural resources and the environment. JHU press.

    Sở Tài nguyên và Môi trường tỉnh Nam Định (2020). Báo cáo hiện trạng môi trường tỉnh Nam Định giai đoạn 2016-2020. Truy cập từ https://namdinh.gov.vn/ portal/VanBan/2020-11/f4e237a8e888fb2dBao_ cao_HTMT_tinh_Nam_Dinh_gd_2016-2020_2020 1103030906300300.pdf, ngày 15/07/2025.

    University College Dublin (2017). Project of AgroCycle, the ‘circular economy’ applied to the agri-food sector, presentation at The European Commission DG Research & Innovation hosted conference on: Harnessing Research and Innovation for FOOD 2030: A Science Policy Dialogue, Brussels, October 16th 2017.

    Van Berkum S. & Dengerink J. (2019). Transition to sustainable food systems: the Dutch circular approach providing solutions to global challenges (No. 2019-082). Wageningen Economic Research.

    Xi H. (2011). Models of circular economy on agriculture in Yunnan province. Energy Procedia. 5: 1078-1083.