Growth performance and carcass yield of Long Xuoc chicken raised in a semi-scavenging system

Date Received: 11-03-2025

Date Accepted: 09-09-2025

Date Published: 30-09-2025

Views

27

Downloads

11

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Giang, N., Huong, D., Long, T., Thong, N., Ha, P., Hien, H., … Thinh, N. (2025). Growth performance and carcass yield of Long Xuoc chicken raised in a semi-scavenging system. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 23(9), 1161–1170. https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2025.23.9.03

Growth performance and carcass yield of Long Xuoc chicken raised in a semi-scavenging system

Nguyen Thi Chau Giang (*) , Duong Thu Huong 1 , Truong Quoc Long , Nguyen Van Thong 1 , Pham Thi Thu Ha 1 , Hoang Thi Thu Hien 1 , Phan Xuan Dat 1 , Nguyen Hoang Thinh 1

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Long Xuoc chicken, growth performance, carcass yield, meat quality

    Abstract


    The study was conducted to evaluate the growth performance, productivity, and meat quality of Long Xuoc chickens. A total of 60 Long Xuoc chickens (30 males and 30 females) were raised using a semi-free-range system at the Faculty of Animal Science, Vietnam National University of Agriculture, from 0 to 16 weeks of age, following the care, feeding, and disease prevention procedures for colored-feather chickens of the National Institute of Animal Science (2004). The results showed that Long Xuoc chicken had a relatively high survival rate (95%). The body weight of male and female chicken at 16 weeks of age were 1,750.45 g and 1,407.79g, respectively, with an average daily weight gain of 15.50 g/bird/day for males and 12.42 g/bird/day for females. The carcass yield, thigh meat percentage, and breast meat percentage of Long Xuoc chicken were 76.3%, 21.18%, and 15.21% in males, and 75.86%, 21.43%, and 15.26% in females, respectively. Drip loss of preservation and cooking, pH value, color meet the standard criteria , the shear force of the chicken meat was from 40.13N to 50.45N.

    References

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2022). TCVN 13474-1:2022 - Quy trình khảo nghiệm, kiểm định giống vật nuôi - Phần 1: Giống gia cầm.

    Debut M., Berri C., Baéza E., Sellier N., Arnould C., Guémené D., Jehl N., Boutten B., Jego Y., Beaumont C. & Le Bihan-Duval E. (2003). Variation of Chicken Technological Meat Quality in Relationto Genotype and Preslaughter Stress Conditions Poultry Science. 82: 1829-1838.

    Dương Thu Hương, Nguyễn Thị Châu Giang, Nguyễn Văn Thông, Nguyễn Khánh Toàn, Đặng Thúy Nhung & Nguyễn Hoàng Thịnh (2023). Đặc điểm ngoại hình, Khả năng sinh trưởng và năng suất thịt của gà Vạn Linh. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 21(5): 560-569.

    Đỗ Đăng Vinh (2019). Đánh giá một số đặc điểm ngoại hình và khả năng sản xuất của đàn gà Lông Xước thế hệ thứ nhất nuôi tại Thái Nguyên. Luận văn Thạc sỹ, Trường Đại học Nông Lâm - Đại học Thái Nguyên.

    Fletcher D.L. (1999). Broiler Breast Meat Color Variation, pH, and Texture. Poultry Science. 78: 1323-1327.

    Lê Minh, Nguyễn Hưng Quang, Hồ Thị Bích Ngọc & Trần Thị Hoan (2021a). Đánh giá sự phân bố, đặc điểm ngoại hình của gà Lông Xước tại tỉnh Hà Giang. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi, Viện Chăn nuôi. 121: 22-30.

    Lê Minh, Nguyễn Hưng Quang, Trần Huê Viên, Trần Thị Hoan, Hồ Thị Bích Ngọc, Phan Thị Hồng Phúc, Nguyễn Thanh Hiếu, Mai Anh Khoa & Mai Thị Nhung (2021b). Nghiên cứu nâng cao năng suất và sử dụng có hiệu quả nguồn gen gà Lông Xước. Báo cáo tổng kết nhiệm vụ quỹ gen cấp Nhà nước (NVQG-2019/09).

    Medic H., Vidacek S., Sedlar K., Šatovic V., Petrak T. (2009). Utjecaj vrste i spolaperadi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa. Meso. 11(4): 223-231.

    Nguyễn Thị Dung, Lê Thị Ánh Tuyết & Bùi Thị Dịu (2021). Khả năng sinh trưởng và cho thịt của gà Ri Dabaco và gà Nòi chân vàng nuôi bán chăn thả bằng thức ăn công nghiệp tại Thanh Hoá. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Hồng Đức. 55: 28-35..

    Nguyễn Đình Tiến, Nguyễn Công Oánh, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2020). Đặc điểm ngoại hình và khả năng sinh trưởng và năng suất thịt của gà Tiên Yên. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(6): 423-433.

    Nguyễn Đức Trường, Đặng Thị Bích Huệ & Nguyễn Hưng Quang (2022). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà Lông chân nuôi tại Hà Giang. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi, Viện Chăn nuôi. 134: 34-43.

    Nguyễn Hoàng Thịnh & Nguyễn Thị Châu Giang (2020a). Đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất và chất lượng thịt của gà Lạc Thủy nuôi trong nông hộ. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 256: 8-13.

    Nguyễn Hoàng Thịnh, Bùi Hữu Đoàn & Nguyễn Thị Phương Giang (2020b). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà Ri Lạc Sơn. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 256: 14-18

    Nguyễn Thị Phương, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H’Mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 15(4): 438-445.

    Trung tâm Nghiên cứu Gia cầm Thụy Phương (2004). Kỹ thuật chăn nuôi và phòng bệnh cho gà. Trung tâm nghiên cứu Gia cầm Thụy Phương, Viện Chăn nuôi.

    Viện Chăn nuôi (2014). Báo cáo tổng kết nhiệm vụ “Bảo tồn và lưu giữ nguồn gen vật nuôi năm 2014