Study on Micropropagation of Cardamom(Amomum aromaticumRoxb.)

Date Received: 05-10-2018

Date Accepted: 23-10-2019

##submissions.doi##:

Views

17

Downloads

1

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Thanh Hải N., Dinh, N., Thom, N., Han, N., Hai, N., Son, D., … Hang, P. (2024). Study on Micropropagation of Cardamom(Amomum aromaticumRoxb.). Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(7), 577–587. http://vie.vjas.vn/index.php/vjasvn/article/view/580

Study on Micropropagation of Cardamom(Amomum aromaticumRoxb.)

Nguyẽn Thanh Hải (*) 1, 2, 3 , Nguyen Thi Dinh 4 , Nguyen Thi Thom 5 , Nguyen Thi Ngoc Han 4 , Nguyen Thi Lam Hai 4 , Dinh Truong Son 4 , Dang Thi Thanh Tam 4 , Nguyen Thi Thuy Linh 4 , Pham Thi Thu Hang 4

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • 1 Viện Sinh học Nông nghiệp, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Thú y, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Khoa Công nghệ Sinh học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 4 Khoa Công nghệ sinh học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 5 Trung tâm nghiên cứu Lâm sản ngoài gỗ, Viện Khoa học Lâm nghiệp
  • Keywords

    Amomum aromaticumRoxb., rhizome buds, micropropagation

    Abstract


    Cardamom (Amomum aromaticumRoxb.) is one of the precious medicinal herbs. It also has been used as a spice in food processing. The aim of this study was to establish a protocol for in vitropropagation of Amomum aromaticumRoxb. fromrhizome buds, producing materials for mass-scale production as well as conservation.The most suitable time to collect rhizome buds of Amomum aromaticumRoxb. samples for in vitropropagation was from April to June. The rhizome budswere best sterilized with 0.1% HgCl2in 8 minutes. The highest shoot multiplication rate (4.13 shoot/explant; length of shoots 5.4 cm) was obtained on MS medium supplemented with 1.0 mg/L BAP after 6 weeks of culture. 100% of the shoots produced roots within 8 weeks on MS medium containing 0.5mg/L IBA.

    References

    Debergh P.C. & Maene L.J. (1981). A scheme for commercial propagation of ornamental plants by tissue culture. Scientia Horticulturae. 14(4): 335-345.

    Đặng Ngọc Phúc, Nguyễn Thanh Tùng, Dương Thị Thùy Châu & Trương Thị Bích Phượng (2011). Nhân giống in vitrocây dược liệu - Sa nhân tím (Amomum longililareT.L.Wu). Tạp chí Công nghệ sinh học. 9(4A): 681-688.

    Đỗ Tất Lợi (2005). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội. tr. 404.

    Gamborg O.L., Miller R.A. & Ojima K. (1968). Nutrient requirement of suspension cultures of soybean root cells. Experimental Cell Research.50: 151-158.

    Jafri M.A., Farah K.J.& Singh S. (2001). Evaluationofthegastric antiulcerogeniceffectoflargecardamom(fruitsof Amomum subulatumRoxb.). Journal of Ethnopharmocology. 75(2-3): 89-94.

    Le T.B., Beaufay C., Nghiem D.T., Mingeot-Leclercq M.P. & Quetin-Leclercq J. (2017). In vitroAnti-Leishmanial Activity of Essential Oils Extracted from Vietnamese Plants. Molecules. 22(7): 1071.

    Lloyd G. & McCown B. H. (1980). Commercially-feasible micropropagation of Mountain Laurel, Kalmia latifolia, by use of shoot-tip culture. Combined Proceedings-International Plant Propagator’s Society. 30: 421-427.

    Murashige T. & Skoog F. (1962). A Revised Medium for Rapid Growth and Bio Assays with Tobacco Tissue Cultures. Physiologia Plantarum. 15(3): 473-497.

    Nguyễn Bá Hoạt & Nguyễn Duy Thuần (2005). Kỹ thuật trồng sử dụng và chế biến cây thuốc. Nhà xuất bản Nông nghiệp.tr. 221-227.

    Parihar L., Sharma L., Kapoor P. & Parihar P. (2012). Detection of antioxidant, immunomodulatory and antimicrobial activity of Amomum aromticumagainst Klebsiella pneumoniae. Journal of Pharmacy Research. 5(2): 901-905.

    Poudel K., Prasai H. & Shrestha J. (2018). Micropropagation and Acclimatization of Large Cardamom (Amomum subulatumRoxb.). Turkish journal of agricultural and natural sciences. 5(3): 231-235.

    Pradhan S., Pradhan S., Basistha B.C. & Subba K.B. (2014). In vitromicropropagation of Amomum subulatum(Zingiberaceae), a major traditional cash crop of Sikkim Himalaya. International Journal of Life Sciences Biotechnology and Pharma Research. 3(2): 169-180.

    Rahmatullah M., Noman A., Hossan M.S., Rashid M.H.O., Rahman T., Chowdhury M.H.& Jahan R. (2009).A surveyof medicinal plants intwo areasofDinajpirdistrict,Bangladeshincludingplantswhichcanbeusedas functional foods. American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture. 3(4): 862-876.

    Rao M., Wenli Z., Fanhua W., Chunlin Q. & Guixiu H. (2003). In vitroculture of Amomum longiligulareT. L. Wu. Chinese Journal of Tropical Agriculture. 4: 1-4.

    Sajina A., Mini P.M., John C.Z., Nirmal BabuK., Ravindran P.N. & Peter K.V. (1997). Micropropagation of large cardamom (Amomum subulatumRoxb.). Journal of Spices and Aromatic Crops. 6(2): 145-148.

    Tefera W. & Wannakrairoj S. (2004). Micropagation of Krawan (I Pierre ex Gagnep). Science Asia. 30: 9-15.

    Trương Thị Bích Phượng, Thân Trọng Bảo Khánh, Nguyễn Đức Tuấn, Nguyễn Thị Thu Liên & Nguyễn Thị Tân (2017). Nhân giống in vitrocây Sa nhân ở huyện A Lưới, tỉnh Thừa Thiên Huế. Tạp chí Khoa học Đại học Huế: Khoa học Tự nhiên.126(1D):32-57.

    Verma S.K, Rajeevan V., Bordia A. & Jain V. (2010). Greater cardamom (Amomum subulatumRoxb.) -A cardio-adaptogen against physical stress. Journal of Herbal Medicine and Toxicology. 4(2): 55-58.