Variation in Phytoplankton Composition and Abundance of Intensive Whietleg Shrimp (Litopenaeus vannamei Boone, 1931) Culture in Earthen Ponds in Cai Nuoc District, Ca Mau Province

Date Received: 07-02-2025

Date Published: 21-02-2025

Views

9

Downloads

14

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Hoa, A., Hai, V., Hien, H., Lien, N., & Giang, H. (2025). Variation in Phytoplankton Composition and Abundance of Intensive Whietleg Shrimp (Litopenaeus vannamei Boone, 1931) Culture in Earthen Ponds in Cai Nuoc District, Ca Mau Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(10). https://doi.org/10.1234/2m5dsj19

Variation in Phytoplankton Composition and Abundance of Intensive Whietleg Shrimp (Litopenaeus vannamei Boone, 1931) Culture in Earthen Ponds in Cai Nuoc District, Ca Mau Province

Au Van Hoa (*) , Vu Hung Hai , Huynh Thi Ngoc Hien , Nguyen Thi Kim Lien , Huynh Truong Giang

  • Tác giả liên hệ: avhoa@ctu.edu.vn
  • Keywords

    Density, intensive, species composition, phytoplankton, Litopenaeus vannamei

    Abstract


    The study was conducted to survey the phytoplankton composition and abundance from intensive whilewhite shrimp (Litopenaeus vannamei Boone, 1931) culture in earthen ponds in Cai Nuoc district, Ca Mau province. Phytoplankton samples were collected once every 7 days until the harvest period, with a total of 13 sampling times. The results of this study showed that 77 phytoplankton species were identified that belonged to 4 phyla, Cyanobacteria, Chlorophyta, Bacillariophyta and Dinophyta. Among these diatoms were the dominant communities with 53 species (69%), whereas the remaining phyla contained fewer candidates in a range of 3 to 13 species (4 to 17%). The phytoplankton population ranged from 15 to 31 species throughout the study period, and the abundance of phytoplankton was around 12,080,036 to 181,150,577 ind./l. Bacillariophyta possessed the highest number of species while Chlorophyta was the most abundant group in this study. The green algae and dinoflagellate densities were obtained the highest in Pond 1 compared to those in Pond 2 and Pond 3. The most prevalence of cyanobacteria was found in Pond 3, whereas Diatoms were the most abundant in Pond 2 rather than others. In addition, Chlorella sp. and Nannochloropsis sp. reached the most abundant species in this study with means of 12,083,467 ± 7,260,148 ind./l and 22,581,921 ± 24,220,920 ind./l, respectively.

    References

    Alonso-Rodrý́guez R. & Páez-Osuna F. (2003). Nutrients, phytoplankton and harmful algal blooms in shrimp ponds: a review with special reference to the situation in the Gulf of California. Aquaculture. 219(1-4): 317-336.

    Âu Văn Hóa, Nguyễn Thị Kim Liên, Nguyễn Thanh Phương, Huỳnh Trường Giang & Vũ Ngọc Út (2019). Tương quan giữa sự thay đổi độ mặn và thành phần loài tảo giáp (Dinophyta) ở vùng cửa sông Mỹ Thanh, Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản, Trường Đại học Nha Trang. 4: 41-49.

    Bellinger E.G. & Sigee D.C. (2015). Freshwater Algae: Identification, Enumeration and use as Bioindicators. Second Edition. Wiley-Blackwell.

    Boyd C.E. & Daniels H.V. (1994). Liming and fertilization of brackishwater shrimp ponds. Journal of Applied Aquaculture. 2(3-4): 221-234.

    Boyd E.C. & Tucker S.C. (1992). Water quality and pond soil analysis for Aquaculture. Auburn University Alabana.

    Burford M.A. (1997). Phytoplankton dynamics in shrimp ponds. Aquatic Research. 28: 351-360.

    Carmelo R.J., Hasle G.R., Syvertsen E.E., Steidinger K.A. & Jangen K. (1996). Identifying marine diatom and dinoflagellates. Academic Press, Inc. Harcourt Brace and Company.

    Dương Đức Tiến & Võ Hành (1997). Phân loại tảo lục bộ Chlorococcales. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Dương Đức Tiến (1996). Phân loại vi khuẩn lam. Nhà xuất bản Hà Nội.

    Dương Thị Hoàng Oanh, Huỳnh Trường Giang & Nguyễn Thị Kim Liên (2014). Mối liên hệ giữa sức khỏe tôm và biến động quần thể phytoplankton trong các ao nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) thâm canh. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 2: 159-168.

    Hoàng Thị Bích Mai (2005). Biến động thành phần loài và số lượng thực vật nổi trong ao nuôi tôm sú tại Khánh Hòa. Luận án tiến sĩ Nông nghiệp. Đại học Thủy sản Nha Trang.

    Hoff H. & Snell T.W. (1999). Plankton culture manual. 6th edition. Florida Aqua Farms, Florida.

    Huynh T.G., Hu S.Y., Chiu C.S., Truong Q.P. & Liu C.H. (2019). Bacterial population in intestines of white shrimp, Litopenaeus vannamei fed a synbiotic contaning Lactobacillus plantarum and galactooligosaccharide. Aquculture Research.

    : 1-11.

    Latha C. & Thanga V.S.G. (2010). Macroinvertebrate diversity of Veli and Kadinamkulam lakes, South Kerala, India. J. Environ. Boil. 31: 543-547.

    Nguyễn Thị kim Liên & Vũ Ngọc Út (2018). Thành phần thức ăn tự nhiên của tôm sú (Penaeus monodon) ở ao nuôi quảng canh cải tiến. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(1): 115-128.

    Nguyễn Thị Thanh Thủy, Mạc Như Bình & Trần Nguyên Ngọc (2021). Ảnh hưởng của môi trường dinh dưỡng và độ mặn đến sinh trưởng của vi tảo Nannochloropsis oculata. Tạp chí Khoa học Đại học Huế, Nông nghiệp và phát triển Nông thôn. 130(3A): 13-23.

    Nguyễn Văn Hòa & Đặng Kim Thanh (2014). Thành phần loài và mật độ tảo ở các độ mặn khác nhau trong hệ thống biofloc. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 32: 113-122.

    Nguyễn Văn Tuyên (2003). Đa dạng sinh học tảo trong thủy vực nội địa Việt Nam: Triển vọng và thách thức. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Patrick R. (1965). Algae as indicator of pollution: A biological problem in water pollution 3rd seminar Third seminar 1962.

    Phạm Thanh Lưu, Trần Thành Thái, Nguyễn Thị Mỹ Yến & Ngô Xuân Quảng (2017). Đa dạng thực vật phù du trong ao nuôi tôm sinh thái tỉnh Cà Mau. Hội nghị khoa học toàn quốc về sinh thái và tài nguyên sinh vật lần thứ 7 (Ngày 20/10/2017).

    Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam. tr. 793-800.

    Phạm Thị Bình Nguyên (2016). Nghiên cứu mối tương quan giữa các yếu tố môi trường và sự đa dạng thành phần loài, sinh vật lượng Tảo lam (Cyanophyta) ở một số ruộng lúa và ao thủy sản thuộc tỉnh Trà Vinh. Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu Khoa học cấp Trường. Trường Đại học

    Trà Vinh.

    Poh Yong Thong M.S. (2017). Phytoplankton in aquaculture ponds: Friend or foe?. Gold Coin Aquaculture Group. Klang, Selangor, Malaysia.

    Sahu G., Satpathy K.K., Mohanty A.K. & Sarkar S.K. (2012). Variations in community structure of phytoplankton in relation to physicochemical properties of coastal waters, southeast coast of India. Indian Journal of Geo-Marine Sciences. 41(3): 223-241.

    Shirota A. (1966). The plankton of South Vietnam freshwater and marine plankton. Oversea Technical Cooperation Agency, Japan.

    Trương Ngọc An (1993). Phân loại tảo silic phù du biển Việt Nam. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật.

    Vũ Ngọc Út & Dương Thị Hoàng Oanh (2013). Thực vật và động vật thủy sinh. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

    Yusoff F.M., Zubaidah M.S., Matias H.B. & Kwan T.S. (2002). Phytoplankton succession in intensive marine shrimp culture ponds treated with a commercial bacterial product. Aquaculture Research. 33(4): 269-278.