Date Received: 23-02-2014
Date Accepted: 25-03-2014
Date Published: 06-08-2025
##submissions.doi##: https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2014.12.2.
Views
Downloads
How to Cite:
A Method for The Simultaneous Determination The Residues of Chloramphenicol (CAP), Florfenicol (FF) and Thiamphenicol (TAP) in Animals Products by Liquid Chromatogrphy- Tandem Mass Spectrometry (LS-MS/MS)
Keywords
Phenicol residues, animal products, High Performance Liquid Chromatography - Mass Spectrometry method
Abstract
High Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry Assay was employed for the determination of phenicol residues including chloramphenicol (CAP), thiamphenicol (TAP) and florfenicol (FF) in some animal products (pork, chicken meat, shrimp and fish). In this study, the liquid-liquid extraction and solid phase were optimized and then the method accuracy parameters were evaluated by analyzing the spiked samples at three different interest levels for each standard. The results showed that, the recoveries of TAP, FF and CAP ranged from 83 to 105% and 91.2 to 103.1% and 83.0 to 99.2%, respectively, with the relative standard deviation (RSD) of triplicates lower than 4.3%. The limits of quantification (LOQ) ranged from 0.01 ng/g to 0.3 ng/g not only for CAP but also for TAP and FF, allowing the analysis of trace levels of these antibiotics in animal products. The method can be applied to the phenicol residues analysis in several animal products available in the market.
References
Alali, W. Q., Scott, H. M., Christian, K. L., Fajt, V. R., Harvey, R. B., Lawhorn, D. B. (2009). Relationship between level of antibiotic use and resistance among Escherichia coli isolates from integrated multi-site cohorts of humans and swine. Prev Vet Med, 90: 160-167.
Al-Rimawi F. and Maher K. (2011). “Analysis of chloramphenicol and its related Compound 2-Amino-1-(4-nitrophenyl)propane-1,3-diol by Reversed-Phase High-Performance Liquid Chromatography with UV-Detection”. Chromatography Research International, Vol 2011, Acticle ID 482308.
Barbara K. N, Jeffrey A. H and Walter H. (2002). “LC/MS/MS Analysis of Chloramphenicol in Shrimp”. FDA/ORA/DFS, No 4290.
Bogaerts, R. and Wolf, F (1980). “A standardized method for the detection of residues of antibacterial substances in fresh meat – A report of the working group of the Scientific Veterinary Commission of the European Communities concerning a proposal for a common microbiological method, the so-called EEC four-plate method”. Fleischwirtschaft, 60: 667-669.
Bogaard van den A.E., and Stobberingh E.E. (2000). Epidemiology of resistance to antibiotics. Links between animals and humans. International journal of antimicrobial agents. 14, 4(75): 327-335
Bộ NN & PTNT (2009a). Quyết định số 15/2009/TT-BNN ngày 17 tháng 3 năm 2009, Danh mục một số hóa chất, kháng sinh cấm trong nhập khẩu, sản xuất, kinh doanh và sử dụng thuốc thú y.
Bộ NN & PTNT (2009b). Thông tư 69/2010/TT-BNNPTNT ngày 03 tháng 12 năm 2010. Danh mục thuốc thú y, chế phẩm sinh học, vi sinh vật, hóa chất dùng trong thú y thủy sản được phép lưu hành tại Việt Nam.
Bộ Y tế (2007). Quyết định 46/2007/QĐ-BYT ngày 19 tháng 12 năm 2007 của Bộ Y tế về việc ban hành "Quy định giới hạn tối đa ô nhiễm sinh học và hoá học trong thực phẩm".
Bộ Y tế (2013). Thông tư số 24/2013/TT-BYT Ngày 14/8/2013 của Bộ y tế về việc “Quy định mức giới hạn tối đa dư lượng thuốc thú y trong thực phẩm“.
CE (Communauté Eurropéenne) (1990). Règlement (CEE) N°2377/90 du Conseil du 26 juin 1990 établissant une procédure communautaire pour la fixation des limites maximales de résidus de médicaments vétérinaires dans les aliments d’origine animale. J. Off. Comm. Eur., L 224: 1.
CE (Communauté Eurropéenne) (2010). Commission Regulation No 37/2010 of 22 December 2009 on pharmacologically active substances and their classification regarding maximum residue limits in foodstuffs of animal origin. Official Journal, 15: 1-72.
CE (Communauté Eurropéenne) (2002). Décision N° 2002/657/CE du 12 août 2002 portant modalités d'application de la directive 96/23/CE du Conseil en ce qui concerne les performances des méthodes d'analyse et l'interprétation des résultats. J. Off. Comm. Eur., 221: 8-36.
Chukwuenweniwe J E., Johnson S. and Sunday A A. (2003). “An alternative colorimetric method for the determination of chloramphenicol”, Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2(2): 215-221.
Dang Pham Kim, Claude Saegerman, Caroline Douny, Ton Vu Dinh, Bo Ha Xuan, Binh Dang Vu, Ngan Pham Hong, Marie-Louise Scippo (2013). First Survey on the Use of Antibiotics in Pig and Poultry Production in the Red River Delta Region of Vietnam. Food and Public Health. 3(5): 247-256
Phạm Kim Đăng, Nguyễn Tú Nam, Bùi Thị Tho, Phạm Hồng Ngân (2012). Điều tra tình hình sử dụng kháng sinh trong chăn nuôi gà tại Hải Phòng. Tạp chí khoa học và Kỹ thuật thú y, Hội thú y Việt Nam. 19(5): 92-98.
Phạm Kim Đăng, Marie-Louise Sippo, Guy Degand, Caroline Douny, Guy Maghuin-Rogister (2007). “Chuẩn hóa phương pháp sàng lọc định tính kiểm soát tồn dư kháng sinh trong thực phẩm có nguồn gốc động vật theo quy định số 2002/657/EC (bài tổng hợp)“, Tạp chí KHKT Nông nghiệp, ĐHNN I, 5(1): 24-30.
Nguyễn Minh Đức (2006). Sắc ký lỏng hiệu năng cao và một số ứng dụng vào nghiên cứu, kiểm nghiệm dược phẩm, dược liệu và hợp chất tự nhiên, NXB Y học, Thành phố Hồ Chí Minh.
Phạm Khắc Hiếu, Lê Thị Ngọc Diệp (1997). Giáo trình dược lý học, NXB Nông Nghiệp, Hà Nội.
James S. S., Heidi S. R. and Jeffery A. H. (2003). “LC/MS/MS Analysis of Chloramphenicol in Crawfish Meat”, FDA/ORA/DFS, No 4303.
MCEVOY, J. D. G. (2002). Contamination of animal feedingstuffs as a cause of residues in food: a review of regulatory aspects, incidence and control. Anal. Chim. Acta., 473: 3-26.
Myllyniemi, A.L., Rintala, R., Backman, C., Niemi, A. (1999). “Microbiological and chemical identification of antimicrobial drugs in kidney and muscle samples of bovine cattle and pigs”. Food additives & Contaminants, 16: 339-351.
Rebecca S. N., Eduardo W-B, Marlice A. S. M (2006). “Food safety evaluation: Detection and confirmation of chloramphenicol in milk by high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry”, Analytica Chimica Acta, 565: 97-102.
Robert L. T. and Fischer L.J. (1978). “High Performance Liquid-Chromatographic Assay for Chloramphenicol in Biological Fluids”, Clinical Chemistry, 24(5): 778-781.
USDA, FASonline. Maximum Residue Limit. Truy cập tại http://www.mrldatabase.com. ngày 12/02/2012.
Wang, J. MacNeil J.D., Kay J.F. (2012). Chemical Analysis of Antibiotic Residues in Food, United States of America.
Zhao L., Carol H. B. (2004). Determination of Chloramphenicol, Florfenicol, and Thiamphenicol in Honey Using Agilent SampliQ OPT Solid-Phase Extraction Cartridges and Liquid Chromatography – Tandem Mass Spectrometry, Applycation note, Agilent Technologies, USA.