Biochemical Characteristics of Streptococcus spp. Isolated from Tilapia with Hemorrhagic Ddiseasein Some Northern Provinces of Vietnam

Date Received: 20-05-2013

Date Accepted: 16-08-2013

##submissions.doi##:

Views

1

Downloads

2

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Le, H., Quan, P., Thuy, H., Huu Vu , N., & Khoa, L. (2024). Biochemical Characteristics of Streptococcus spp. Isolated from Tilapia with Hemorrhagic Ddiseasein Some Northern Provinces of Vietnam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 11(4), 506–513. https://vie.vjas.vn/index.php/vjasvn/article/view/1635

Biochemical Characteristics of Streptococcus spp. Isolated from Tilapia with Hemorrhagic Ddiseasein Some Northern Provinces of Vietnam

Huynh Thi My Le 1 , Pham Hong Quan 2 , Ho Thu Thuy 3 , Nguyen Huu Vu 3 , Le Van Khoa 4

  • 1 Khoa Thú y, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Học viên cao học K20 CNSH
  • 3 Côngty cổ phần thuốc Thú y Hanvet
  • 4 Phòng Thú y Thủy sản, Cục Thú y
  • Keywords

    Northern, Streptococcus agalactiae, tilapia

    Abstract


    The aim of this study was determining biochemical characteristics of Streptococcusspp isolated from tilapia with hemorrhagic diseasein some northern provinces of Vietnam. 60 samples of tilapia with hemorrhagic diseasewere collected from 4 provinces in Hanoi, Hai Duong, Hai Phong and Quang Ninh. Five bacteria species such asAeromonasspp., Pseudomonasspp., Staphylococcusspp., Flavobacteriumspp. and Streptococcusspp.were isolated. The prevalance of Streptococcusspp. was 86.67%. All Streptococcusspp isolates had typical biochemical characteristics, belong to biotype 2 and identified as S.agalactiaeby API 20 Strep system. The antibiotics tests showed that Streptococcusspp. were the strongest sensitive with enrofroxacine and doxycyline.

    References

    Buller, N.B. (2004). Bacteria from fish and other aquatic animals: a pratice identification manual, 361 pp.

    Frerichs, G.N and Millar (1993). Manual for the isolation and identification of fish bacterial pathogens. Pisces Press. Stirling, pp. 58

    Đồng Thanh Hà, Nguyễn Viết Khuê, Nguyễn Thị Hạnh (2010). Một số đặc điểm của Streptococcus agalactiae tác nhân gây bệnh Streptococcosis trên cá rô phi ở miền Bắc Việt Nam. Trung tâm nghiên cứu quan trắc cảnh báo môi trường và phòng ngừa dịch bệnh thủy sản miền Bắc – Viện Nghiên cứu Nuôi trồng Thủy Sản I.

    Nguyễn Viết Khuê, Trương Thị Mỹ Hạnh, Đồng Thanh Hà, Nguyễn Thị Hà, Phạm Thành Đô, Bùi Ngọc Thanh, Nguyễn Thị Nguyện, Nguyễn Hải Xuân, Phạm Thái Giang và Nguyễn Thị Thu Hà, (2009). Xác định nguyên nhân gây chết hàng loạt cá rô phi nuôi thương phẩm tại một số tỉnh miền Bắc. Báo cáo khoa học Viện Nghiên cứu Nuôi trồng Thủy sản 1.

    Liu Liping, Zhang Zongfeng, Zhang Wembo, Francis Murray, David Little (2012). Tilapia aquaculture in China: Low market prices, other issues challenge as sector seeks sustainability. Global Aquaculture Advocate, Vo 15. Issue 2, March/ April 2012, pp.20-21.

    NCCLS (1999). Performance standards for antimicrobial disk and dilution susceptibility tests for bacteria isolated from animals, Approved Standard. Pennsylvania, USA: The National Committee for Clinical Laboratory Standards.

    Đặng Thị Hoàng Oanh và Nguyễn Thanh Phương (2012). Phân lập và xác định đặc điểm của vi khuẩn Streptococus agalactiae từ cá điêu hồng (Oreochromis sp) bệnh mù mắt và xuất huyết. Tạp chí khoa học 2012, trường Đại học Cần Thơ, 22c 203-212.

    Salvador, R., Muller E.E., Freitas J.C., Leonhadt J.H., Pretto-Giordano L.G. and Dias J.A. (2005). Isolation and characterization of Streptococcus spp. Group B in Nile tilapias (Oreochromis niloticus) reared in hapas nets and earth nurseries in the northern region of Prana State, Brazil. Ciencia Rural, Santa Maria, 35 (6): 1374-1378.