Agronomic and Genetic Characteristics of Persimilis Yam (Dioscorea persimilis Prain et Burkill) Resource in the Huong Pagoda Complex of My Duc District

Date Received: 16-04-2025

Date Accepted: 26-06-2025

Date Published: 27-06-2025

Views

31

Downloads

36

How to Cite:

Trang, T., Duc, N., Dung, T., Giang, D., Viet, L., & Thanh, T. (2025). Agronomic and Genetic Characteristics of Persimilis Yam (Dioscorea persimilis Prain et Burkill) Resource in the Huong Pagoda Complex of My Duc District. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 23(6), 711–723. https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2025.23.6.02

Agronomic and Genetic Characteristics of Persimilis Yam (Dioscorea persimilis Prain et Burkill) Resource in the Huong Pagoda Complex of My Duc District

Tran Thi Trang 1 , Nguyen Minh Duc 1 , Tran Thi Kim Dung 1 , Dinh Thanh Giang 1 , Lo Duc Viet 1 , Trần Ngọc Thanh (*)

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • 1 Viện Dược liệu
  • Keywords

    Dioscorea persimilis Prain et Burkill, Agronomic and genetic characteristics, Huong Pagoda, My Duc district

    Abstract


    Dioscorea persimilis Prain et Burkill belongs to the genus Dioscorea and is a plant of significant economic and medicinal value. It is also a specialty of the Huong Pagoda area, closely associated with local culture and traditions. However, the cultivation of D. persimilis in this region remains small-scale and mainly reliant on wild harvesting, highlighting the need for research to develop its genetic resources, establish cultivated medicinal production zones, and create local products for tourism, thereby improving livelihoods. This study evaluated the agronomic traits, nutritional and medicinal quality, and genetic characteristics of D. persimilis in the Huong Pagoda area. The results identified key agro-biological features including stem, leaf, and tuber morphology, tuber weight, actual yield, and various nutritional and medicinal quality indicators. Genetic analysis using PCR and chloroplast gene sequencing revealed high similarity with D. persimilis reference sequences from GenBank and demonstrated close genetic relationships among samples, indicating strong and stable gene flow within the population. These findings contribute to the conservation of valuable genetic resources, support the development of branded specialty products from D. persimilis of Huong Pagoda, and play a role in promoting local economic development and biodiversity conservation.

    References

    AOAC INTERNATIONAL (2020). AOAC Official Method 996.11 Starch (Total) in Cereal Products: Amyloglucosidase-α-Amylase Method. Retrieved from https://img.21food.cn/img/biaozhun/ 20100108/ 177/11285185.pdf on May 26, 2025.

    AOAC INTERNATIONAL (2023). AOAC Official Method 985.29. Total Dietary Fiber in Foods: Enzymatic–Gravimetric Method. Retrieved from https://fr.scribd.com/document/664234855/AOAC-Official-Method-985-29-Total-Dietary-Fiber-in-Foods-Enzymatic-Gravimetric-Method-2 on May 26, 2025.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2001). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 4331:2001 - Thức ăn chăn nuôi - xác định hàm lượng chất béo.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2005). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 4321:2001 - Phương pháp xác định hàm lượng nitơ và tính hàm lượng protein thô,.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (1988). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 4594:1988 - Phương pháp xác định hàm lượng đường tổng số, đường khử và tinh bột.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 1526-1:2007 - Phương pháp xác định hàm lượng Canxi,.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 4329:2007 - Phương pháp xác định hàm lượng xơ thô.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2007). Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 4327:2007 - Phương pháp xác định tro thô.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2017). Tiêu chuẩn Việt Nam - TCVN 5716-2:2017. Phương pháp xác định hàm lượng amylose.

    Bộ Y tế (2017). Dược điển Việt Nam V. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

    Cao T., Sun J., Shan N., Chen X., Wang P., Zhu Q., Xiao Y., Zhang H., Zhou Q. & Huang Y. (2021). Uncovering the genetic diversity of yams (Dioscorea spp.) in China by combining phenotypic trait and molecular marker analyses. Ecology and evolution. 11(15): 9970-9986.

    Cao T., Zhu Q., Chen X., Wang P., Shan N., Zhou Q. & Huang Y. (2020). The complete chloroplast genome sequence of the Dioscorea persimilis Prain et Burkill (Dioscoreaceae). Mitochondrial DNA Part B. 5(1):451-452.

    Doyle J.J. & Doyle J.L. (1987). A rapid DNA isolation procedure for small quantities of fresh leaf tissue. Phytochemical bulletin.

    Dumont R. & Vernier P. (2000). Domestication of yams (Dioscorea cayenensis-rotundata) within the Bariba ethnic group in Benin. Outlook on Agriculture. 29(2): 137-142.

    Guan X.R., Zhu L., Xiao Z.G., Zhang Y.L., Chen H.B. & Yi T. (2017). Bioactivity, toxicity and detoxification assessment of Dioscorea bulbifera L.: a comprehensive review. Phytochemistry Reviews. 16: 573-601.

    Kress W.J. & Erickson D.L. (2007). A two-locus global DNA barcode for land plants: the coding rbcL gene complements the non-coding trnH-psbA spacer region. PLoS one. 2(6): e508.

    Kress W.J., Wurdack K.J., Zimmer E.A., Weigt L.A. & Janzen D.H. (2005). Use of DNA barcodes to identify flowering plants. Proceedings of the National Academy of Sciences. 102(23): 8369-8374.

    Lahaye R., Van der Bank M., Bogarin D., Warner J., Pupulin F., Gigot G., Maurin O., Duthoit S., Barraclough T.G. & Savolainen V. (2008). DNA barcoding the floras of biodiversity hotspots. Proceedings of the National Academy of Sciences. 105(8): 2923-2928.

    Nicholas K.B., Nicholas H.B. & Deerfield D.W. (1997). GeneDoc: analysis and visualization of genetic variation. Embnet News. 4:14.

    Nguyễn Thị Vân Anh (2016). Khai thác và phát triển nguồn gen hoài sơn (Dioscorea persimilis prain et burk) và ý dĩ (Coix lachryma-jobi l) làm nguyên liệu sản xuất thuốc. Báo cáo Đề tài KH&CN thuộc Bộ Khoa học và Công nghệ Việt Nam.

    Scarcelli N., Tostain S., Mariac C., Agbangla C., Da O., Berthaud J. & Pham J.L. (2006). Genetic nature of yams (Dioscorea sp.) domesticated by farmers in Benin (West Africa). Genetic Resources and Crop Evolution. 53:121-130.

    Skwor T. (2012). The use of DNASTAR lasergene educational software with molecular techniques to support bacterial identification. Proc. Adv. Biol. Lab. Educ. 33: 327-334.

    Sun X.Q., Zhu Y.J., Guo J.L., Peng B., Bai M.M. & Hang Y.Y. (2012). DNA barcoding the Dioscorea in China, a vital group in the evolution of monocotyledon: use of mat K gene for species discrimination. PLoS One. 7(2): e32057.

    Tamura K., Dudley J., Nei M. & Kumar S. (2007). MEGA4: molecular evolutionary genetics analysis (MEGA) software version 4.0. Molecular biology and evolution. 24(8): 1596-1599.

    Trần Thị Oanh & Nguyễn Thị Vân Anh (2014). Xác định hàm lượng Allantoin trong củ mài (Dioscorea persimilis, Dioscoreaceae) bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao. Tạp chí Nghiên cứu Dược & Thông tin thuốc (3), Trường Đại học Dược Hà Nội. tr. 82-87.

    Viện Dược liệu (2013). Kỹ thuật trồng cây thuốc. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Viện Dược liệu (2022), Quy trình kỹ thuật nhân giống, trồng và sơ chế một số cây dược liệu theo

    GACP - WHO. Nhà xuất bản Nông nghiệp và Nhà xuất bản khoa học và Kỹ thuật.

    Wu Z.G., Jiang W., Nitin M., Bao X.Q., Chen S.L. & Tao Z.M. (2016). Characterizing diversity based on nutritional and bioactive compositions of yam germplasm (Dioscorea spp.) commonly cultivated in China. Journal of food and drug analysis. 24(2): 367-375.