Date Received: 17-03-2025
Date Accepted: 26-06-2025
Date Published: 27-06-2025
##submissions.doi##: https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2025.23.6.03
Views
Downloads
How to Cite:
Propagation of Bina Chaya (Cnidoscolus aconitifolius) by Cutting Method
Keywords
Cnidoscolus aconitifolius, α-NAA, tip and base cuttings, smoked rice husk substrate
Abstract
Cnidoscolus aconitifolius is a high nutritional crop and newly introduced to Vietnam. However, the crop is difficult to propagate by true seeds. The present study was conducted to investigate asexual propagation of Cnidoscolus aconitifolius through cuttings using different concentrations of α-NAA, cutting position and growing medium. Three experiments were arranged in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The results showed that the tip or base cuttings of C. aconitifolius treated with α-NAA at concentration of 1,000ppm for 30 seconds and then plantedon growing medium conaining smoked rice husk : coconut fiber : sand with a ratio of 2:1:1 were optimal. The C. aconitifolius cuttings grew well, had a high rooting rate of 95 to 97%, large number of adventitious roots (15.17 roots/cutting), longest root length (6.62cm), largest shoot length (8.6 shoots/cutting) and an average leaf number of 9.76 leaves/cutting; green shoot leaves and SPAD, Fv/Fm index of leaves reached the highest values of 40.21 and 0.87, respectively.
References
Costa J.M., Heuvelink E.P. & Van de Pol P. (2017). Propagation by cuttings. In Reference Module in Life Sciences. Elsevier. pp. 1-11.
Gustiar F., Lakitan B., Budianta D., Negara Z.P., Harun M.U. & Susilawati S.A. Muda (2023). Propagation of Cnidoscolus aconitifolius using stem cuttings at different maturity stages and growing media. Biological research journal. 9(1): 62-70.
Jayashree K.V. & Gopukumar S.T. (2018). Estimation of qualitative and quantitative phytochemical screening of Cnidoscolus aconitifolius latex. Journal of applied Science and computations. 5(10): 1638-1648.
Lê Văn Hòa, Mai Văn Trầm, Mai Vũ Duy & Diệp Thúy Hằng (2020). Ảnh hưởng của nồng độ NAA và loại cành giâm đến sự ra rễ cành giâm linh sam
Lưu Thế Trung, La Ánh Dương, Phí Hồng Hải & Trần Văn Tiến (2022). Nghiên cứu kỹ thuật nhân giống loài đỗ quyên lá nhọn (Rhododendron moulmainense Hook. f.) bằng hom. Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp. 5: 36-43.
Nkongho R.N., Ndam L.M., Akoneh N.N., Tongwa Q.M., Njilar R.M., Agbor D.T. & Ngone A.M. (2023). Vegetative propagation of F1 tomato hybrid (Solanum lycopersicum L.) using different rooting media and stem-nodal cuttings. Journal of Agriculture and Food Research. 11: 100470.
Nguyễn Đình Thi (2017). Nghiên cứu một số biện pháp kỹ thuật giâm cành non tạo cây giống gấc (Momordica cochinchinensis) trong nhà kính tại Quế Phong, Nghệ An. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. (3): 68-73.
Nguyễn Thị Ảnh & Phan Diễm Quỳnh (2021). Ảnh hưởng của nồng độ NAA, giá thể và loại hom giâm đến sự sinh trưởng của hom giâm cây hoa hồng cổ Hải Phòng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam. 9(130): 37-42.
Nguyễn Thị Đan Thi & Lê Văn Hòa (2019). Ảnh hưởng của giá thể, NAA và thế hệ cành giâm trong giâm cành cây Dã yên thảo. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam. 6(103): 120-125.
Nguyễn Thị Loan, Lục Thị Quyên. (2023). Ảnh hưởng của giá thể và hom giâm đến khả năng nhân giống cây hồ tiêu (Piper nigrum L.). Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 21(11): 1375-1383.
Nguyễn Thị Oanh, Nguyễn Văn Nghĩa, Nguyễn Thanh Hải, Nguyễn Thị Thu Hằng & Trần Văn Cao (2022). Nghiên cứu nhân giống cây xạ đen (Celastrus hindsii Benth. et Hook) bằng phương pháp giâm hom tại xã Bình Thanh, huyện Cao Phong, Tỉnh Hòa Bình. Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp. 2: 39-47.
Panghal A., Shaji A.O., Nain K., Garg M.K. & Chhikara N. (2021). Cnidoscolus aconitifolius: Nutritional, phytochemical composition and health benefits - A review. Bioactive Compounds in Health and Disease. 4(11): 423-431.
Phùng Thị Thu Hà, Phạm Thị Huyển Trang & Trịnh Thị Mai Dung &Nguyễn Thị Thúy Hạnh (2024). Ảnh hưởng của giá thể và loại hom đến khả năng nhân giống vô tính cây ngải tiên (Hedychium coronarium Koenig) bằng phương pháp giâm hom thân khí sinh. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 22(2):168-176.
Phùng Thị Thu Hà, Phạm Thị Huyền Trang & Nguyễn Hữu Cường (2017). Đặc điểm thực vật học và một số biện pháp kỹ thuật trồng Cà gai leo tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 15(2): 146-154.
Ross-Ibarra J. & Molina-Cruz A. (2002). The ethnobotany of chaya (Cnidoscolus aconitifolius ssp. aconitifolius Breckon): a nutritious maya vegetable. Economic Botany. 56(4): 350-365.
Trần Nam Thắng & Lê Văn Khánh. (2017). Ảnh hưởng của các chất kích thích sinh trưởng đến nhân giống cây xáo tam phân Khánh Hoà (Paramignya trimera (Oliver) Burkill) bằng giâm hom và chiết cành. Tạp chí Khoa học Đại học Huế. 126(3): 5-11.
van Welzen P.C. & Fernández-Casas F.J. (2017). Cnidoscolus (Euphorbiaceae) escaped in Malesia?. Blumea-Biodiversity, Evolution and Biogeography of Plants. 62(1): 84-86.
Vũ Quang Sáng, Nguyễn Thị Nhẫn, Phạm Văn Cường, Nguyễn Văn Phú, Mai Thị Tân & Nguyễn Thị Kim Thanh (2015). Sinh lý thực vật ứng dụng. Nhà xuất bản Đại học Nông nghiệp.
Weleh I.I. & Saronee F. (2019). Effects of hydromethanolic extract of Cnidoscolus aconitifolius (Buphorbiacaea) on body weight, some liver enzymes and histology in diabetic wistar rats. International Journal of Research and Scientific Innovation. 6(9): 190-194.