Date Received: 05-06-2025
Date Published: 13-06-2025
##submissions.doi##: https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2012.10.1.
Views
Downloads
How to Cite:
Influence of Myogenin Polymorphism on Meat Quality Traits in Pigs
Keywords
Chemical composition, driploss, Myogenin, pH, pork
Abstract
Myogenin is one of genes which affect for performance and meat quality traits in pigs. Based on traits for measured-chemical composition, pH value and driploss of loin and ham as well as detected-MyoG genotypes (3’-UTR, MspI) in a crossbred population of Yorkshire x Landrace, polymorphic association between MyoG genotypes with the traits was analyzed. Significant difference between MyoG genotypes for ash and pH60 value of loin was found. There was no significant effect of MspI polymorphic sites on other chemical compositions (dry matter, crude protein, ether extract) and driploss of loin and ham.
References
Cieślak D., J. Kurył, W. Kapelański, M. Pierzchała, S. Grajewska, M. Bocian (2002). A relationship between genotypes at MYOG, MYF3 and MYF5 loci and carcass meat and fat deposition traits in pigs. Anim Sci Pap Rep 20: 77-92
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Thị Diệu Thúy (2011). Mối quan hệ đa hình gen MyoG và LIF với các tính trạng sinh lý-hóa máu ở heo. Tạp chí Công nghệ Sinh học (Sumitted).
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Huy Tưởng, Lương Thị Nhuận Hảo (2010). Đặc điểm sinh lý máu, sinh hóa máu, sinh trưởng và chất lượng thịt của nhóm lợn lai Yorkshire x Landrace, Tạp chí Di truyền và Ứng dụng. Chuyên san Công nghệ Sinh học 6: 35-45.
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Huy Tưởng, Nguyễn Thị Diệu Thúy (2011). Ảnh hưởng của kiểu gen H-FABP lên các tính trạng sinh lý máu, sinh hoá máu, năng suất và phấm chất thịt lơn. Tạp chí Khoa học và Phát triển 9 (4): 592-601.
Horák P., T. Urban, J. Dvořák (2004). Genetic variability of the CRC and MYF4 genes in genetic resource, Přeštice Black-Pied pigs. Arch Tierz 47: 231-238.
Kapelański W., S. Grajewska, J. Kurył, M. Bocian, J. Wyszyńska–Koko, P. Urbański (2005). Polymorphism in coding and non-coding regions of the MyoD gene family and meat quality in pigs. Folia Biol 53: 45-49.
Kim J.M., B.D. Choi, B.C. Kim, S.S. Park, K.C. Hong (2009). Associations of the variation in the porcine myogenin gene with muscle fiber characteristics, lean meat production and meat quality traits. J Anim Breeding Genet 126: 134-141.
Krzęcio E, M. Koćwin-Podsiadła, J. Kurył, A. Zybert, H. Sieczkowska, K. Antosik (2007a). The effect of genotypes at loci CAST/MspI (calpastatin) and MYOG (myogenin) and their interaction on selected productive traits of porkers free of gene RYR1T. I. Muscling and morphological composition of carcass. Anim Sci Pap Rep 25: 5-16.
Krzęcio E., M. Koćwin-Podsiadła, J. Kurył, A. Zybert, H. Sieczkowska, K. Antosik (2007b(: The effect of genotypes at loci CAST/MspI (calpastatin) and MYOG (myogenin) and their interaction on selected productive traits of porkers free of gene RYR1T. II. Meat quality. Anim Sci Pap Rep 25:17-24.
Kurył J., W. Kapelański, D. Cieślak, M. Pierzchała, S. Grajewska, M. Bocian (2002). Are polymorphisms in noncoding regions of porcine MyoD genes suitable for predicting meat and fat deposition in the carcass? Anim Sci Pap Rep 20:245-254.
Nguyễn Thiện và Võ Trọng Hốt (2007). Kỹ thuật chăn nuôi và chuồng trại nuôi lợn, NXB Nông nghiệp-Hà Nội.
Nguyễn Vân Anh, Nguyễn Thị Diệu Thúy, Nguyễn Văn Cường, Nguyễn Kim Độ (2005). Đa hình di truyền gen Myogenin ở lợn Móng Cái. Tạp chí Công nghệ Sinh học 3(3): 311-317.
Okrouhlá M., R. Stupka, J. Čítek, M. Šprysl, H. Kratochvílová (2009). The effect of the sex on chemical composition in pork meat. Res Pig Breed 3:59-64.
Phan Xuân Hảo và Nguyễn Văn Chi (2010). Thành phần thân thịt của các tổ hợp lai giữa nái F1 (Landrace x Yorkshire) phối với đực lai Landrace x Duroc (Omega) và Pietrain x Duroc (PiDu), Tạp chí Khoa học và Phát triển 2010 VIII(3):439-447.
Poltárský J. and O. Palanská (1991): The effect of sex and slaughter weight on the fattening performance and meat quality in pigs. Czech J Anim Sci, 36(8): 685–693.
Rybarczyk A., A. Pietruszka, E. Jacyno, J. Dvorak, T. Karamucki, M. Jakubowska (2010). Association of RYR1 and MYOG genotype with carcass and Meat quality Traits in Grower –finisher Pigs. Actavet Brno 79: 243-248.
Spötter A., C. Drögemüller, H. Hamann, O. Distl (2005). Evidence of a new leukemia inhibitory factor-associated genetic marker for litter size in a synthetic pig line. J Anim Sci.83: 2264-2270.
Te Pas M.F.W., A.H. Visscher (1994). Genetic regulation of meat production at embryonic muscle formation – a review. J Anim Breed Genet 111: 404-412.
Urbański P., D. Kłosowska, W. Kapelański, G. Eliminowska-Wenda, M. Pierzchała, K. Walasik, J. Bogucka, J. Wyszyńska-Koko, J. Kurył J (2007): A relationship between the polymorphism in the coding and 5’ regions of the porcine MyoD genes and microstructure traits of longissimus lumborum muscle. Anim Sci Pap Rep 25: 249-258.