Research Results on Breeding Fresh Wax Gourd VC21 Cultivar

Date Received: 04-07-2025

Date Published: 04-07-2025

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Thieu, N., Canh, D., Hanh, N., & Quang, T. (2025). Research Results on Breeding Fresh Wax Gourd VC21 Cultivar. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 20(11). https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2022.20.11.

Research Results on Breeding Fresh Wax Gourd VC21 Cultivar

Nguyen Dinh Thieu (*) , Doan Xuan Canh , Ngo Thi Hanh , Tran Văn Quang

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • Keywords

    Wax gourd fresh, F1 hybrid wax gourd variety, quality, customer demandation

    Abstract


    The study aimed to evaluate agro-biological characteristics, yield, quality, and combining ability of self-inbreeding lines and to select F1 hybrid waxgourd combinations through survey and variety comparison experiments at Field Crops Research Institute, Hai Duong Province. Based on combining ability evaluation of 31 lines of fourth self-inbreeding generation,6 wax gourd lines were selected, namely BA6-3-7, BB3-4-5, BB5-6-4, BB7-3- 6, BF5-6-4 and BF9-3-2 with high general combining ability in terms of yield. At the same time, a combination of hybrid wax gourd designated D5/D2 (BF5-6-4/BB3-4-5; named VC21) was selected. The VC21 wax gourd grew well and had good resistance to downy mildew and powdery mildew in both spring-summer and autumn-winter cropping seasons. The VC21 variety had a growth period of 70-75 days from planting to the first harvest, about 105-110 days to the end of harvest and plant height of 370.9-405.2cm. The fruit weight was 1.45-1.51kg and yield of 50.04-57.76 tons/ha. The gourds showed dark green skin, light green flesh with dry matter content of 4.8%, fiber of 17.30%, total sugar of 2.45% and vitamin C content of 4.75mg. VC21 wax gourd variety had fruit shape, fruit weight and quality suitable to consumer preference (fruit length of 39.7-42.8cm, fruit diameter of 7.5-7.8cm, flesh thickness of 2.3-2.5cm).

    References

    Dhillon N.P.S., Sanguansil S., Singh S.P., Masud M.A.T., Prashant Kumar, Bharathi L.K., Yetişir H., Huang R., Canh D.X. & McCreight J.D. (2017). Genetics and Genomics of Cucurbitaceae. Plant Genetics and Genomics: Crops and Models. DOI 10.1007/7397_2016_24.

    Đào Xuân Thảng (2013). Báo cáo tổng kết đề tài: Xây dựng mô hình trình diễn giống dưa Thanh lê và giống bí xanh số 2 do Viện Cây lương thực và Cây thực phẩm chọn tạo trên địa bàn tỉnh Thái Bình năm 2010-2011. Viện Cây lương thực và Cây thực phẩm.

    Ngô Hữu Tình & Nguyễn Đình Hiền (1996). Các phương pháp lai thử và phân tích khả năng kết hợp trong các thí nghiệm về ưu thế lai. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội. 67tr.

    Nguyễn Thị Lan & Phạm Tiến Dũng (2006). Giáo trình phương pháp thí nghiệm. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội. 204tr.

    Nguyễn Đình Thiều, Ngô Thị Hạnh & Trần Văn Quang (2022). Điều tra đánh giá thị hiếu tiêu dùng và hiện trạng sản xuất bí xanh ăn tươi tại các tỉnh phía Bắc. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam.

    (138): 80-87.

    Tổng cục Thống kê (2022). Niên giám thống kê năm 2022. Nhà xuất bản Thống kê, Hà Nội.

    Trần Văn Diễn & Tô Cẩm Tú (1995). Giáo trình Di truyền số lượng. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.