Carcass Performance and Meat Quality of Co Goat, F1 (Boer x Bach Thao) and F2 (Boer x Bach Thao) Crossbred with Co Raised in Bac Kan Province

Date Received: 23-07-2025

Date Published: 06-08-2025

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Hung, B., Mui, N., Hai, D., & Dang, P. (2025). Carcass Performance and Meat Quality of Co Goat, F1 (Boer x Bach Thao) and F2 (Boer x Bach Thao) Crossbred with Co Raised in Bac Kan Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 12(8). https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2014.12.8.

Carcass Performance and Meat Quality of Co Goat, F1 (Boer x Bach Thao) and F2 (Boer x Bach Thao) Crossbred with Co Raised in Bac Kan Province

Bui Khac Hung , Nguyen Ba Mui (*) , Dang Thai Hai , Pham Kim Dang

  • Tác giả liên hệ: [email protected]
  • Keywords

    Co goat, dressing and meat quality, goats (1/4Boer 1/4BachThao 1/2Co) and goats (3/8Boer 1/8Bach Thao 1/2Co

    Abstract


    A study was carried out at households of Cho Moi district, Bac Kan town, Bac Kan provine from 2009 to 2013 to evaluate carcass performance and meat quality of Co goats; crossbred F1(Boer x BachThao) x Co and crossbred F2(3/4 Boer 1/4 BachThao) x Co. Results showed that their dressing and lean meat percentages of crossbred were higher than Co goat, goats (3/8 Boer, 1/8Bachthao and 1/2 Co) was 45.80% and 36.07%, respectively and goats (1/4Boer 1/4BachThao 1/2Co) was 45.17% and 35.36%, respectively, while the figures of Co goatwas 42.33 and 31.72%, respectively. Crude protein content of Co goat was higher than goats (3/8Boer 1/8BachThao 1/2Co) and goats (1/4Boer x 1/4BachThao 1/2Co). Cholesterol content in meat of goats (3/8Boer 1/8BachThao 1/2Co) and goats (1/4Boer x 1/4BachThao 1/2Co) meat was lower than that of Co goat. It was, therefore, suggested (Boer x Bach Thao) goat be used as male to mate with Co goat to obtain high carcass performance and meat quality. The levels of essential amino acids of Co goat meat was higher than goats with 3/8Boer 1/8Bachthao 1/2Co) and (1/4Boer 1/4BachThao 1/2Co). Although body weight of Co goats was smaller, but the nutritional value of Co goat meat was high.

    References

    Đinh Văn Bình (2005). Thành tựu nghiên cứu và phát triển chăn nuôi Dê góp phần chuyển đổi cơ cấu chăn nuôi trong 20 năm qua, Chuyên san những kết quả nghiên cứu và phát triển chăn nuôi dê, cừu và thỏ, Viện Chăn nuôi, số 1.

    Đinh Văn Bình, Nguyễn Duy Lý (2003). Kết quả nghiên cứu và phát triển chăn nuôi dê của Trung tâm nghiên cứu Dê và Thỏ Sơn Tây Viện Chăn nuôi (1999 - 2001). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, tr. 32-37.

    Lê Thanh Hải, Nguyễn Ngọc Hùng, Trần Văn Tịnh, Nguyễn Thị Mai (1994). Kỹ thuật nuôi dê sữa, Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội, tr. 6-10.

    Nguyễn Đình Minh (2002). Nghiên cứu dê lai Bách Thảo với dê cỏ và khả năng sản xuất của dê lai F1 (BTxC) tại tỉnh Thái Nguyên và một số tỉnh phụ cận, Luận án Tiến sỹ khoa học Nông nghiệp, Viện Chăn nuôi Quốc gia Việt Nam.

    Nguyễn Bá Mùi, Đặng Thái Hải, Bùi Khắc Hùng, Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đánh giá năng suất và chất lượng thịt của dê Cỏ, F1 (Bách Thảo Cỏ) và con lai Boer x F1 (Bách Thảo x Cỏ) nuôi tại Yên Bái, Tạp chí nông nghiệp và PTNT, 23: 39-43.

    Lê Văn Thông (2004). Nghiên cứu một số đặc điểm của giống dê Cỏ và kết quả lai tạo với giống dê Bách Thảo tại vùng Thanh Ninh, Luận án Tiến sĩ Nông nghiệp, Viện Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2002). Phương pháp lấy mẫu và chuẩn bị mẫu, TCVN 4833.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2002). Phương pháp giám định, TCVN 1280- 81.

    Henryk B., Roman N. and Zenon T. (2008). Quality of goat meat from purebred French Alpine kids and Boer Crossbreeds, Arch, Tierz, Dummerstorf, 51 (4): 381 - 388.

    Simela L., Webb E.C., Bosman M.J.C., (2011). Live animal and carcass characteristics of South Africa indigenous goats, South African Journal of Animal Science, 41(1): 1-12.

    USDA. Hanbook #8 (1989). Nutritive value of foods.