Date Received: 10-08-2017
Date Accepted: 01-09-2017
Date Published: 06-08-2025
##submissions.doi##: https://doi.org/10.31817/tckhnnvn.2017.15.8.
Views
Downloads
How to Cite:
Selection and Idesntification of Bacillus Producing Enzyme Thermostable β-Galactosidase
Keywords
Bacillus spp., thermostable β-galactosidase
Abstract
In this study, 160 strains of Bacillus isolated from cow rumens, Chilli sources, fermented meats, dairy industry effluent, fermented milk, pig small intestine in diferent areas of Vietnam were used to screen strains of interest producing β- galactosidase on agar plate supplemented Xgal. The data indicated that 24/160 isolated Bacillus spp produced β- galactosidase, in which 6 strains (NT2.7, NT2.8, DC1, DC2, TO1.1, TO1.8) with heavy blue colour were used to determine enzyme acitivity. β-galactosidase from NT2.8 with highest activity 42.4 U/l was tested thermostability at 50ºC and 60ºC. Results showed that β-galactosidase was very stable at this two temperatures, after 50 hours of 60ºC incubation, enzyme activity was still remained 50.6%. Strain NT2.8 was identified to be Bacillus flexus based on the comparison of sequence encoding for 16rRNA gene.
References
Chen, W., Chen, H., Xia, Y., Zhao, J., Tian, F., Zhang, H. (2008). Production, purification, and characterization of a potential thermostable galactosidase for milk lactose hydrolysis from Bacillus stearothermophilus. J Dairy Sci., 91(5): 1751-58.
Đặng Thị Thu, Nguyễn Văn Cách, Bùi Thị Hải Hòa (2007). Tuyển chọn và nghiên cứu điều kiện lên men sinh tổng hợp β-galactosidase từ chủng nấm mốc Aspergillus oryzae. Tạp chí Khoa học và công nghệ, 45(1): 23-31
Davail, S., Feller, G., Narinx, E., Gerday, C. (1994). Cold adaptation of protein. J Biol Chem., 269.
Francois N, N., Sunils S, M. (2014). Concomitant production of detergen compatible enzymes by Bacillus flexus XJX-1. Braz. J. Microbiol., 45(3): 903-910.
Nakayama, T., Amachi, T. (1999). β-galactosidase, enzymology. Encyclopedia of Bioprocess Technology: Fermentation, Biocatalysis, and Bioseparation, 3: 1291-1305.
Ngô Xuân Mạnh, Võ Nhân Hậu, Nguyễn Thị Tú (2006). Nghiên cứu các điều kiện tối ưu cho việc thu nhận α-amylase chịu nhiệt từ vi khuẩn Bacillus lichenifomis. Tạp chí Khoa học và Nông nghiệp, 5(1): 412-416.
Nguyễn Lân Dũng, Đoàn Xuân Mượu, Nguyễn Phùng Tiến, Đặng Đức Trạch, Phạm Văn Ty (1978). Một số phương pháp nghiên cứu vi sinh vật học. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội. Tập 3.
Nguyen, H A., Nguyen, T H., Kren, V., Eijsink, V G H., Haltrich, D., Peterbauer, C K. (2012). Heterologous Expression and Characterization of an N-Acetyl-β-D-hexosaminidase from Lactococcus lactis ssp. lactis IL1403, J. Agricultural and food chemistry, 60(12): 3275-81.
Nguyen, TH., Splechtna, B., Steinböck, M., Kneifel, W., Lettner, H.P., Kulbe, K.D., Haltrich, D. (2006). Purification and Characterization of Two Novel β-Galactosidases from Lactobacillus reuteri. J. Agricultural and food chemistry, 54: 4989-4998.
Parmjit S, P., Shweta, K., Reeba, P. (2010). Protential Applications of Ininiobilized β-galactosidase in Food Prossesing Industries. Enzyme Research.
Shaikh, SA., Khire, JM., Khan, MI. (1999). Characterization of a thermostable extracellular beta-galactosidase from a thermophilic fungus Rhizomucor sp. Biochim Biophys Acta., 1472: 314-322.
Trương Nam Hải (2004). Nghiên cứu, phân lập và tạo chủng giống bằng kỹ thuật di truyền để sinh tổng hợp enzyme beta-galactosidase có hiệu suất cao và ứng dụng trong thực phẩm. Báo cáo tổng kết khoa học và kỹ thuật.